Tuesday, September 28, 2010

Baked Macaroni and Cheese

 Bahan-Bahan:
8 auns macaroni
2 cawan keju cheddar - dihiris
½ cawan keju Parmesan - diparut
3 cawan susu segar
¼ cawan mentega
2 ½ sudu makan tepung pelbagai guna
2 sudu makan mentega
½ cawan bread crumbs
secubit paprika
secubit lada hitam yang ditumbuk
2 sudu makan minyak masak 


Cara-Cara:

1. Masak macaroni seperti arahan di bungkusan. Campurkan minyak masak semasa merebus macaroni untuk mengelakkannya melekat. Setelah lembut, tapis macaroni dan letakkan di dalam bekas casserole/bekas tahan panas.

2. Di dalam periuk lain, cairkan 1/4 cawan mentega dengan api sederhana. Masukkan tepung pelbagai guna dan kacau.

3. Masukkan susu perlahan-lahan sambil mengacau adunan. Masukkan pula keju cheddar.

4. Masak di atas api perlahan sehingga keju mencair dan adunan menjadi agak pekat.

5. Tuangkan adunan ke atas macaroni dan kacau sehingga sebati.

6. Setelah itu, cairkan 2 sudu mentega di atas api sederhana dan kemudian masukkan bread crumbs. Kacau sehingga bread crumbs keemasan.

7. Tuangkan bread crumbs yang telah digoreng ini ke atas macaroni. Taburkan keju 

No comments:

Post a Comment